Çocuk ve Gençlik Hizmetleri - Karadağ, Ferda (Sosyal Hizmete Giriş, 2024)
Çocuklar ve gençler, istismar, yoksulluk, ayrımcılık ve diğer her türlü kötü muameleden en çok etkilenen toplumun en savunmasız grupları arasındadır. Çocuk Hakları Sözleşmesine üye devletler, çocukların yüksek yararını göz önünde bulundurarak, koruma, bakım sağlama, sağlıklı gelişim ve rehabilitasyonu sağlamaya yönelik hizmetler yürütmekle sorumludur. Türkiye'nin çocuk nüfus oranının daha yüksek olduğu göz önüne alındığında ülkemiz açısından çocuklara yönelik yapılan ya da yapılmayan her türlü uygulamanın daha fazla önemli olduğu anlaşılmaktadır. Çocuk ve gençlik hizmetleri, ailenin ve psikososyal etkenlerin bütüncül olarak ele alındığı ve farklı hizmetlerin sunulduğu sosyal hizmetin en önemli alanlarından biridir. Öncelik çocuğun ailesi yanında bakımı ve korunmasıdır. Ailelerle çalışmak, sosyo-ekonomik yönden aileleri güçlendirmek, çocukların aile ortamında desteklenmeleri temel yaklaşımdır. Çocukların aile yanında kalamayacağı durumlarda ise bakım tedbir kararı alınır, kurum bakımı, koruyucu aile hizmeti, evlat edinme hizmetlerinden en uygun olan hizmet modellerinden çocuk yararlanır. Çocukla çalışırken temel ilke, çocuğa zarar vermeme ve yarar sağlama şeklinde iki bileşenli bir ilkedir. Çocuklar ve gençlerin, kendi kişilikleri olan, saygıyı hak eden ve katılım hakkı olan bireyler olduğu unutulmamalıdır.