Sosyal Hizmetin Temelleri: Bilgi ve Beceri Temeli - Tekgöz Obuz, Aysel (Sosyal Hizmete Giriş, 2024)
Çevresi içinde birey anlayışından hareket eden sosyal hizmet, temelde bireylerin yaşam koşullarını iyileştirmek ve psiko-sosyal işlevselliğin arttırmayı esas alır. Öznesi insan olan bir meslek olarak sosyal hizmet, mesleki uygulamalarda hem birey ve topluma hem de alana özgü bilgi ve beceriye sahip olmayı gerekli görmektedir. İnsanın refahını odağa alan ve buna yönelik çalışmalar yürüten bir meslek elemanı olarak sosyal hizmet uzmanının da mesleki yetkinliğini arttırmak ve profesyonel kimliğini geliştirmek için alanına özgü bilgi ve becerilerle donatılmış olması önemli olmaktadır. Çünkü insan sorun ve ihtiyaçları, çok çeşitli ve karmaşıktır. Bu çeşitlilik ve karmaşa, gerekli bilgilere sahip olmayı ve bu bilgileri, gereken zaman ve şekilde kullanma becerisini zorunlu kılmaktadır. Nitekim sosyal hizmet uzmanı, “hayat boyu öğrenme” ilkesinden yola çıkarak, mesleği için gerekli olan eğitimleri almalı ve kendini geliştirmeye yönelik çabayı göstermelidir. Kurama, uygulamaya ve mesleğe dair bilgisi olan sosyal hizmet uzmanı, etkili bir müdahale gerçekleştirirken sahip olduğu beceriler aracılığıyla müracaatçısının hayatında olumlu ve kalıcı bir dönüşüm yaratabilecektir. İşte bu noktadan hareketle, sosyal hizmetin üç temel bileşeni olarak bilinen “bilgi-beceri-değer” in ilk iki düzeyini ele alan kitabın bu bölümünde, “sosyal hizmet uzmanı neyi bilmelidir” ve “hangi becerilere sahip olmalıdır” şeklindeki sorulara cevap verilmeye çalışılmaktadır.