Genelci Sosyal Hizmet ve Sosyal Hizmetin Temel Yaklaşımları - Bal, Gürcan; Çamur, Gülsüm (Sosyal Hizmete Giriş, 2024)
Sosyal hizmet; bireylerin, ailelerin, grupların ve toplumların iyilik halini artırmak ve sosyal işlevselliklerini yeniden inşa etmek amacıyla güçlendirmeyi ve bağımsızlaşmayı temel alan bir disiplin olarak hizmet verdiği çevrelerin içsel kaynaklarını ve baş etme kapasitelerini geliştirmeyi hedefler. Sadece bireyin güçlenmesini değil aynı zamanda sosyal değişimi ve kalkınmayı da hedef alması nedeniyle sosyal hizmet hem bireyci hem de toplumcu amaçları bir arada gerçekleştirmeye çalışır. Bu hedefleri yerine getirmek üzere görev yapan sosyal çalışmacılar, bireyin içinde bulunduğu çevreyi ve toplumu bir sistem olarak görürken bireyi bu sistem ile bir bütün olarak kabul etmektedir. Çevre ve bireyin bir bütün olarak ele alındığı bu kapsam, sosyal hizmeti diğer profesyonel yardım mesleklerinden ayırarak onu farklı bir yere taşımaktadır. Öyle ki sosyal çalışmacıların bu görev yapısı, onları sadece bir alanda uzmanlaşmalarından ziyade mikro, mezzo ve makro boyutları olan pek çok farklı alanda hizmet vermesini sağlamaktadır. Sosyal hizmetin bu genelci anlayışı ile birlikte sistem, ekolojik sistem yaklaşımı ile güçler perspektifini ele aldığımız bu bölüm, sosyal hizmet pratiği noktasında bir bilgi tabanı yaratarak temel kuramlara bir zemin oluşturma özelliği taşımaktadır. Ayrıca bölümde yer alan vaka çalışmalarıyla birlikte sosyal hizmetin teori ve pratiği noktasında genel bir çerçeve oluşturulmuştur.