Sosyal Hizmetin Dünyadaki Tarihsel Gelişimi - Öngören, Bülent (Sosyal Hizmete Giriş, 2024)
Sanayileşme 18.yy.da başlayan teknolojik gelişmelerin sanayi, toplum ve siyaseti değiştirerek insanlık tarihini devrimsel bir şekilde değiştirmiştir. Sanayileşme bir taraftan zenginlik ve refahı sağlarken diğer taraftan yoksulluğa, çocuk işçiliğine, uzun saatlerde düşük ücretlerde çalışmaya neden olmuştur. Bu ikilemi ortadan kaldırmayı amaçlayarak giderek artan ulusal gelirlerin daha eşitlikçi paylaşımı refah devleti hedeflenmiştir. Bu anlayışın kökenleri 17. Yüzyılda İngiltere’de kabul edilen Elizabeth Yoksullar Yasasına dayanmakta, Bismarck ve Beveridge Raporlarıyla gelişerek 2.Dünya Savaşı sonrasında ise son halini almıştır. Sosyal refah devleti, gelir dağılımında adaleti, eşitliği ve sosyal barışı sağlamayı gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Hayırseverliğin çalışmaları ve sosyal adaleti sağlama girişimleri 17.yy ve öncesinde görülse de 19. yüzyılın sonlarında başlayan sosyal hizmet uygulamaları 2.Dünya Savaşı sonrasında yaygınlaşarak kurumsallaşmış ve bir meslek haline gelmiştir. Sosyal hizmet, insan hakları ve sosyal adaleti temel alan, bu doğrultuda bilgi, beceri ve değer boyutları ile bütünlük kazanan bir meslektir. Sosyal hizmet psikanalitik, sistem, güçlendirme, sosyal yapısalcılık teorileri, feminist yaklaşım, bilişsel davranışsal terapi, bağlanma teorisi vb. yaklaşımlarla bireylerin farklı gereksinimlerini gidermeye çalışarak sosyal hizmet müdahalesini geliştirmektedirler.