İllüstrasyon Uygulamalarında Enternasyonal Devinim: Filistin Örneği - Kum, Özlem (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar I, 2024)
Enternasyonal devinim, meydana gelen küresel her olaya duyarlık ve tepki göstermek amacıyla tasarımcıların bakış açılarını ifade ettiği bir eylemdir. Görsel anlatı ve tasarım yoluyla gerçekleşen bu eylem insanlara farklı bakış açıları sunmakta ve görünmeyeni görünür kılarak bilinç oluşturmaktadır. İllüstrasyon, bir mesaj aktarımı ile insanları yönlendirme, farkındalık oluşturma, etkileşim sağlama bağlamında günümüz teknolojisine entegre olmuş bir anlatı biçimidir. Bu etkileşimli resimlemeler bilgiyi görselleştirmede önemli bir araçtır ve kavramları veya bir süreci izleyiciye metin olmaksızın doğrudan aktarmaktadır. Küresel pazara giren bir sanat formuna dönüşen illüstrasyon, sanatçı ve tasarımcıların enternasyonal olarak savaş, sokak hayvanları, trafik kazaları, cinayetler gibi konularda etkileşim oluşturduğu bir grafik sanat koludur. Bu çalışmada, yerli ve yabancı illüstrasyon sanatçılarının enternasyonal bir olayı illüstrasyonlarında görsel, teknik, estetik bağlamda ele alma yöntemleri eleştirel açıdan incelenmiştir. Çalışmada, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail-Filistin arasındaki savaşı konu edinen yerli ve yabancı 6 adet seçkisiz (random) illüstrasyon çalışması görsel ve yazılı kaynaklar üzerinden araştırılarak irdelenmiştir. Yerli ve yabancı illüstratörlerin İsrail-Filistin arasındaki savaşı konu aldığı internet ortamındaki illüstrasyonlar bir durum çalışması olarak araştırmanın problemini oluşturmaktadır. Durum çalışması, sosyal bilimlerde kullanılan bir araştırma yöntemi olarak güncel bir olguyu kendi gerçek yaşam çevresi içinde inceleyip olgu ve içinde bulunduğu çevre arasındaki sınırların kesin hatlarıyla belirgin olmadığı ve birden fazla kanıt veya veri kaynağının mevcut olduğu durumları konu almaktadır. Bahse konu araştırma problemi çerçevesinde illüstrasyon çalışmalarının tematik olarak nasıl ele alındığı, görsel bağlamda nasıl algılandığı ele alınmıştır. Çalışma kapsamındaki veriler literatür taramasıyla elde edilmiş, internet ortamında İsrail-Filistin çatışmasını illüstrasyon olarak yayımlayan haber sitelerinden örnekler derlenmiştir. İzleyicide enternasyonal bir duyarlık ve farkındalık oluşturulması açısından İsrail-Filistin savaşı için yapılan illüstrasyon örnekleri üzerinde durulmuştur.