Grafik Tasarımda Fikir ve Analiz Üzerine Bir İnceleme - Dursun, Nihat (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar I, 2024)
İşaretler, semboller ve yazı tasarımı gibi medyaların mesajı iletmek için kat ettiği yolda imgenin oluşması; görselin, iletişim ve estetik değerlerin buluştuğu, karmaşık ve çok yönlü bir süreç olarak bilinmektedir. Bu makalede, grafik tasarımda fikir ve analiz süreçlerinin teorik temelleri ve pratik uygulamaları tartışılarak imgenin oluşmasının mesajla ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Grafik iletişimin, tipografi, illüstrasyon ve fotoğraf ile kurulması teknik bir gereklilik olarak gelişim göstermiştir. Bununla birlikte mesajın semiyolojik olarak varlığı ve beklentiler ışığında analizinin gerekliliği doğru grafik çözümleme anlamında tartışılmaya açılmaktadır. Grafik tasarımda fikir ve analiz sürecinin ne olduğu, nasıl gerçekleştirildiği tasarım sürecine olan katkıları akademik bir perspektiften ele alınıp nitel bir araştırma yöntemi ile literatüre katkı sağlanmak amaçlanmaktadır.