Sosyal Afişlerin Grafik Tasarım Açısından İncelenmesi - Köksal, Kemal (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar I, 2024)
Sanat, eskiden günümüze toplumsal bilincin ve kültürün bir parçası olarak sanatçının dünyayı algılamasında görsel bir araç olmuştur. Sanat disiplinlerinden grafik sanatlar, kitlelelere yol gösterme açısından önemli bir yere sahiptir. Teknolojinin hızlı değişimi, televizyon gibi hızlı iletişim araçlarının icadı uluslararası iletişimi farklı boyutlara taşımıştır. Afişle sokak arasındaki ilişki birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Günlük hayatta zamanımızın çoğu sokakta geçmektedir. İşe, okula, sinemaya, eve giderken hep sokaktan geçeriz. Cadde, sokak ya da ilan panolarına asılan afişler, insanları yoğun bir imge yağmuruna tutmaktadır” (Berger, 1995: 129). Caddelerde, sokaklarda, toplu taşım istasyonları ve araçlarında yer alan afişler bugün sosyal mecralar dahil sayısız platformda görülmektedir.Çalışmada, nitel analiz yöntemlerinden olan betimsel analiz yönteminden yararlanılmaktadır. Örnek alınan afişler ve ilgili literatür çalışmaya kaynaklık etmektedir.