Grafik Tasarım Eğitiminde Portfolyo Okuryazarlığının Rolü ve Önemi: Sunum Tasarımı Ders Projelerinin Analizi - İri Öztürk, Ayşe (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar I, 2024)
Grafik tasarım sektörü, çeşitli medya kanallarında farklı hedef kitlelerle iletişim kurabilmek için görsel iletişim yoluyla çözümler sunmaktadır. Çok boyutlu iletişimin bir sonucu olarak grafik tasarım günümüzde geleneksel basılı materyallerin ötesine geçmiştir. Teknolojinin de etkisiyle markalar yeni medya kanallarında yer edinebilmek için grafik tasarımcılara ihtiyaç duymaktadır. Tasarım ofisleri ve reklam ajanslarında heterojen uzmanlık gerektiren, disiplinler arası çalışma ve tasarım sürecini titizlikle yönetebilen, yaratıcılık süreçlerine hakim olan grafik tasarımcılarına talep vardır. Özellikle işverenler açısından bakıldığında, tasarımcının teknik becerilerinden ziyade yaratıcı becerilere öncelik verildiği görülmektedir. Bu sebeple, tasarımcının istihdam edilebilirliğini sağlamada geleneksel bir tasarım portföyünün döneme uygunluğu nasıl sağlanır sorusu gündeme gelmektedir. Dolayısıyla bu çalışma portfolyo tasarımında dönemin gerekliliklerini dikkate alarak, grafik tasarım öğrencilerine rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Portfolyo tasarımının önemine değinilecek, içerik ve tasarım uyumu ele alınacak böylelikle portfolyonun sektöre geçişteki rolünün daha iyi anlaşılmasına katkı sağlanacaktır. Portfolyo okuryazarlığı, grafik tasarım bölümü mezunlarının tasarım becerileri ve problem çözme kapasitelerine odaklanarak bir nevi portfolyo küratörlüğü misyonunu üstlenmektedir. Bu önemli misyon yükseköğrenim sırasında geliştirilmektedir. Bu çalışmada, görsel iletişim tasarımı ve grafik tasarımı bölümü öğrencilerinin sunum tasarımı ders içeriğinde yer alan portfolyo tasarımı projelerine yönelik çözümleri incelenmiştir.