Yeni Medyada Grafik Tasarımı: Dijital Dönüşüm, Yaratıcı Süreç ve İnovasyon - Demirkale Kukuoğlu, Oya Cansu (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar 2, 2024)
Yeni medya kavramı, dijital teknolojilerin hızla gelişimiyle birlikte hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelerek, bilgi üretimi, paylaşımı ve tüketimi gibi geleneksel medyanın sınırlarını dijital platformlar üzerinden gerçekleştirmektedir. Bilgisayar teknolojisinin günlük hayata entegrasyonu, grafik tasarım alanında önemli bir dönüşümün başlangıcını oluşturmaktadır. Dijital teknolojilerin hızla gelişmesi, geleneksel medyanın yerini dijital platformlara bırakmasına ve grafik tasarım süreçlerinin evrilmesine neden olmaktadır. Böylece geleneksel medyanın sınırlamalarını aşan dijital ortamlar, yeni ifade biçimlerinin, tekniklerinin ve araçlarının gelişmesine olanak tanıyan esnek bir yapı sunmaktadır. Özellikle dijital platformların sunduğu esneklik ve yapay zekâ, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) gibi ileri teknolojiler, grafik tasarımın sınırlarını genişletmesine yardımcı olmaktadır.Bu çalışmada, yeni medya çağında grafik tasarımın dijital dönüşümü, yeni medyada kullanılan tasarım ortamları, yaratıcı süreçler ve inovasyonun tasarım üzerindeki etkileri incelenmektedir. Bu bağlamda, yeni medyanın etkisiyle birlikte dijital teknolojilerin hızlı gelişimi, geleneksel medyadan dijital platformlara geçişi ve bu durumun grafik tasarım açısından ele alınması araştırmanın önemini vurgulamaktadır. Dijital dönüşümle birlikte grafik tasarımda inovasyon ile tasarım odaklı düşünme arasındaki ilişki, sadece görsel iletişim aracı olmanın ötesine geçerek stratejik değer yaratma sürecine dönüşmektedir. Tasarım odaklı düşünmeyi ve inovasyonu bir arada kullanan reklam örnekleriyle bu durum ortaya konulmaktadır. İnovasyon, yalnızca teknolojiyi kullanmakla sınırlı kalmayıp, markaların görsel kimliklerini yeniden tanımlamalarına, kullanıcı deneyimlerini zenginleştirmelerine ve ticari başarı elde etmelerine de katkı sağlamaktadır. Böylece grafik tasarım, dijital çağın sunduğu fırsatlarla birlikte gelişmekte ve derinleşmektedir.