Lise Öğrencilerinin Emoji Kullanım Düzeyleri ve Emoji Kullanımının Türkçeye Etkisi - Sağlam, Abdulkadir; Erbasan, Ömer (Güncel Alan Eğitimi Araştırmaları VI (Güz), 2024)
Çalışmada lise öğrencilerinin emoji kullanım düzeyleri ve bu emojilerin Türkçe’ye etkisi ortaya konulmuştur. Araştırma nicel araştırma metoduyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 120 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler “Lise Öğrencilerinin Emoji Kullanımı Sıklığı ve Emoji Kullanımının Türkçe’ye Etkisi Ölçeği” ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda lise öğrencilerin yüksek oranda emoji kullandıkları ve bu durumun kız öğrencilerde daha yüksek olduğu, emoji kullanımını hem erkek hem de kız öğrencilerin olumlu karşıladığı, öğrencilerin emojiyi bir eksiklik olarak görmedikleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca emoji kullanımı ile duygularını daha iyi ifade edip anlatmak istediklerini emojiler yardımıyla desteklediklerini, emojiyle mesaja eğlenceli bir hal kattıklarını ve emoji kullanarak zamandan tasarruf sağladıklarını ortaya koymuşlardır. Bütün bu sonuçlar cinsiyet değişkeni açısından ele alındığında kız öğrenciler lehine bir sonuç olduğu görülmüştür. Yine öğrenciler emoji kullanımının yazma becerilerini olumsuz etkilediğini, günlük kullanacakları kelime sayılarını düşürdüğünü ve emoji kullanımının dilimize Türkçe’ye zarar vererek “sanal bir dil” oluşturduğunu belirtmişlerdir.