Sosyal Girişimcilikte Sosyal Sorunlar, Misyon ve Muhasebe - Güneş, Mehmet; Aksay, Bilge (Muhasebede Güncel Yaklaşımlar, 2024)
Sosyal girişimcilik, belirli bir dönemde belirli bir toplumda ortaya cıkan, diğer sosyo-ekonomik ve politik aktörler tarafından ele alınmayan sorunlara yönelen girişimcilik faaliyetini ifade etmektedir. Sosyal sorunlar, sosyal girişimcilikte karşılaşılan bir engel değil, doğrudan girişimcilik faaliyetinin nedenidir. Bu çalışmada sosyal girişimcilik sürecine temel oluşturan sosyal sorunlar, sosyal misyon ve sosyal girişimcilikte muhasebenin yeri ve önemi nedir sorularına yanıt aranmaktadır. Bu bölümde sosyal misyona bağlı olarak yaratılan sosyal değerin, sadece soyut bir kavram değil, sosyal muhasebe yöntemleri uygulanarak ölçülebilir bir kavram olduğu varsayılmaktadır. Yazarlar, alanyazındaki araştırmalara paralel şekilde kar amacı gütmeyen kuruluşların sosyal bir misyon üzerine kurulduğu varsayımını desteklemekte ancak sosyal değerin ölçülebilirlik, şeffaflık ve hesap verilebilirlik adına, bunların muhasebe kayıtlarına somut değerlerle temsil edilmesi gerekliliğini savunmaktadırlar. Araştırmanın amacına bağlı olarak, literatür taraması yöntemiyle ilgili akademik alan incelenmiş ve internette yer alan sosyal girişimcilik ifadelerine yer verilmiştir.