Kaliteli Finansal Raporlama Sürecinde İç Denetimin Rolü - Savun, Abdulaziz; Memiş, Mehmet Ünsal (Muhasebede Güncel Yaklaşımlar, 2024)
Finansal raporlar, işletmelerin paydaşlarına doğru bilgi akışını sağlayan iletişim araçlarıdır. Finansal raporlardan aynı zamanda mali hesap verebilirlik ve bilgi kullanıcılarına ait çıkarların korunmasında etkin rol alması beklenmektedir. Bu iletişim araçlarının verimliliği, iç kontrol sistemlerinin etkinlik ve verimlilik düzeyi ve denetim uygulamalarının başarı ve kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. Finansal tablolar aracılığıyla sağlanan bu bilgilerin bilgi kullanıcılarına faydalı olabilmesi için tam, güvenilir, şeffaf ve zamanlı olması gerekir. Bir diğer deyişle üretilen finansal bilginin karar alma aşamasında bilgi kullanıcısına olumlu etki sağlayabilmesi için, bazı niteliksel özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar; temel niteliksel özellikler (İhtiyaca uygunluk ve gerçeğe uygun sunum) ve destekleyici niteliksel özellikler (doğrulanabilir, anlaşılabilir, karşılaştırılabilir ve zamanında sunum) dir. Temel amacı işletme paydaşlarına karar alma sürecinde ihtiyaç duydukları her türlü bilgiyi, faydalı bilginin niteliksel özelliklerini kapsayacak şekilde iletmek olan finansal raporların ortaya çıkma sürecinde önemli aktörlerden biri iç denetim birimidir. Etkin bir iç denetime sahip işletmelerde, finansal raporlama sürecinde ortaya çıkabilecek hata ve hileler önlenerek finansal raporlama kalitesinin arttırılması sağlanır.