Türkiye’de 2015-2022 Yılları Arasında Çocuk/ Genç İşçilerde İş Kazası Sıklığı ve İş Kazalarını Önlemede İş Sağlığı Hemşireliği - Oruç, Deniz (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Dünyada 63 milyonu kız ve 97 milyonu erkek olmak üzere 160 milyon çocuk çalıştırılmaktadır. Bu sayı dünya çapındaki tüm çocukların neredeyse 10'da 1’ini oluşturmaktadır. Çocuk/genç işçilerin az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın olduğu görülmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye’de çocuk/genç işçilerde iş kazası sıklığının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte planlanan bu çalışmada veriler 2015-2022 yılları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan İstatistiklerden elde edilmiştir. Bulgular: Türkiye’de 2015-2022 yılları arasında sigortalı olarak çalışan 14-17 yaş arasındaki çocuk/genç işçiler 49399 iş kazası geçirmiştir. Kaza geçirenlerin %72.8’i erkek, %27.2’si kadındır. İş kazası sonucu toplam 80 çocuk/genç işçi ölmüş, ölenlerin 41’inin 17 yaşında olduğu görülmüştür. Tartışma ve Sonuç: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı İstatistiklerinden elde edinilen verilere göre kaza sıklık hızının en yüksek 14 yaşta olduğu, yaş ilerledikçe iş kazası sıklığının azaldığı görülmüştür. Yaşla birlikte yaşanan azalmaya rağmen, 14-17 yaş aralığındaki çocuk/genç işçilerin iş kazası sıklık hızı yetişkinlere göre 2 kattan daha fazladır.