Değişen Dünyayla Birlikte Dönüşen Çocuk Emeği - Tekin Yılmaz, Tülay (Nedenleri ve Sonuçları ile Çocuk İşçiliği, 2024)
Değişen ekonomik düzenle paralel olarak çalışma biçimleri de çeşitlenmekte, yeni emek türleri ortaya çıkmaktadır. Söz konusu durumun çalışan çocuklar için de geçerli olduğu ve çocukların yaptıkları işlere yenilerinin eklendiği görülmektedir. Bilindiği üzere kapitalist bir ekonomik düzen içerisinde ürünlerin tanıtım ve pazarlanmasında hem geleneksel hem de dijital medya kullanılmaktadır. Aynı zamanda yine bu süreçte çocukların geniş kitleleri etkileme gücü de fark edilmiş ve böylece çocuklar reklam ve pazarlama dünyasının önemli aktörleri haline gelmişlerdir. Son yıllarda giderek artan oranda çocuğun reklam ve dizilerde yer aldıklarını ve uzun saatler boyunca çalıştıklarını/ çalıştırıldıklarını görmekteyiz. Oyuncu çocuklara ek olarak internet ortamında videolar üreterek izleyicilerinin satın alma davranışlarının yanı sıra neredeyse tüm yaşam biçimlerini etkileyen ve bu videolar aracılığıyla kazanç elde eden “kidfuluencer”lar da gündemimize yerleşmiştir. Eldeki bu çalışma çocuk oyuncularla benzer özellikleri bulunan ve “kidfuluencer” olarak adlandırılan içerik üreterek emek harcayan çocuklar üzerinedir. Çalışmanın amacı dijital medyada yer alan ve zaman zaman oynadıkları oyunları, bazen de özel hayatlarını video çekerek aktaran ve bu videolar sayesinde kazanç elde eden bu çocukların birer çocuk işçi olduğuna dikkat çekmektir. Çünkü bu emek türünün özgün yapısı söz konusu çocuklar için farklı risklere, fiziksel ya da ruhsal gelişimleri üzerinde bir takım olumsuz etkilere neden olmaktadır.