İz Bırakan Öğretmen Davranışlarının Moral Sermaye Boyutları Açısından İncelenmesi - Akgül, Özgür Sami; Özkan, Habib (Güncel Eğitim Bilimleri Araştırmaları X-Güz, 2024)
Hazırlanan eğitim programlarının verimli bir şekilde uygulanmasında, teknolojik imkânların sınıf ortamında etkin şekilde kullanılmasında ve belirlenen akademik hedeflere ulaşılmasında en önemli görev öğretmenlere düşmektedir. Bu bakımdan öğretmenlerin mesleki gelişimleri, eğitimde belirlenen hedeflere ulaşılmasında büyük önem taşır. Bu çalışmanın amacı eğitime ilişkin sorunların çözümünde sahada görev yapan öğretmenlerin öykü olarak kaleme alınan hatıralarının incelenerek eğitim bilimleri perspektifinden incelenmesidir. Doküman inceleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, 2005-2015 yılları arasında düzenlenen öğretmenlik hatıra yarışmasında dereceye girerek kitap haline getirilen 44 öykü kullanılmıştır. Öyküler ele aldıkları konulara göre tasnif edilerek öykülerde işlenen konular moral sermayenin sorumluluk, adalet, empati, hoşgörü ve bütünlük boyutları açısından incelenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, öykülerden yapılan alıntılarla desteklenerek kuramla uygulama arasındaki ilişki eğitim bilimleri perspektifinden tartışılmıştır.