Biyoyakıtların Gıda Güvenliği ve Çevreye Etkileri - Can, İbrahim (Gıda Güvenliği, 2024)
Dünya Gıda Örgütünün de (FAO benimsediği Gıda güvenliği “insanların sağlıklı ve aktif bir yaşam için beslenme ihtiyaçlarını ve gıda tercihlerini karşılayacak yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik erişime sahip olması” şeklinde tanımlanmaktadır. Dünyada çoğunluğu az gelişmiş veya kırsal alanlarda olan yaklaşık bir milyar insan hâlâ gıda sıkıntısı çekmekte, topraklar çoraklaşmakta, çeşitli nedenlerden ötürü küresel tahıl rezervleri düşmekte olduğu belirtilmektedir. Otoriteler tarafından bu düşüşün sebepleri, tarımsal faaliyetlerin azalması, iklim değişikliği, kırsaldan kete göç, kontrolsüz gübreleme, gelişmiş toplumlarda ve şehir hayatında kişilerin beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve alternatif enerji kaynağı olarak bitkisel kökenli biyoyakıtların üretilmesi olarak tanımlanmaktadır. Burada fosil yakıt kaynaklarının azalması, bu yakıtlara ulaşmanın güçlüğü, birim fiyat artışları ve emisyon değerlerindeki sınırlamalardan ötürü özellikle bölgesel olarak biyoyakıtların üretimi her geçen gün artmaktadır. Bu artışların özellikle gıda başta olmak üzere toplumları endişelendirdiği gözlenmekte ve bu konuya karşı tedbir alınmazsa tarımsal ürünlerin enerji üretiminde kullanılması gıda güvenliği için karşılaşılacak başlıca risk olarak belirtmektedirler. Bu çalışmadaki amaç konuya ilişkin yapılan incelemelerde biyoyakıtların küresel ölçekte iyi planlamalar ile alternatif enerji kaynağı olarak yaygınlaşabileceği, temiz çevre politikalarına destek olacağı, gıda güvenliğine risk olarak öne çıkan kaygıları ortadan kaldırabileceği sonucunu orta koymaktır.