Gıda Güvenliği Sistemleri - Çakmak, Ömer; Küçükbüğrü, Nurtaç; Acaröz, Ulaş (Gıda Güvenliği, 2024)
Günümüzde artan nüfus ve gelişen gıda sanayisi ile birlikte Gıda Güvenliği halk sağlığı için büyük önem arz eden bir konu haline gelmiştir. Uluslararası gıda ticaretinin yaygınlaşması ülkelerin kendi gıda standartlarını oluşturmalarını zorunlu hale getirmiştir. Gıda Güvenliği Sistemi, tüketici sağlığının korunması bakımından önemli bir unsurdur. Ayrıca gıda israfının önüne geçilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için güvenli gıdanın sistematik bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Bu durumdan olumlu yönde etkilenen, yalnızca tüketiciler değildir. Gıda sektörü alanında hizmet veren işletmeler gıda güvenliği sistemi ilkelerine bağlı kalarak son derece sağlıklı bir ortam yaratır. Gıda Güvenliği Sistemi, işletme ve organizasyonların uluslararası anlamda geçerliliği kanıtlanmış yöntemleri uygulamasında bir rehber niteliği taşır. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri ilkeleri, işletme ve organizasyonların geleceğe daha emin adımlar atması anlamına gelir. Bu bölümde ülkemizde ve dünyada kullanılmakta olan bazı Gıda Güvenliği Sistemlerine yer verilmiştir.