Afetlerde Gıda Güvenliği - Erol, Zeki; Tutun, Soner; Doğru, Salih (Gıda Güvenliği, 2024)
Afetler, doğa kaynaklı, teknolojik veya bizzat insanların eylemleri sonucu meydana gelmektedir. İnsan yaşamı veya faaliyetleri üzerindeki doğrudan etkileri ve toplumun bir kısmına veya tamamına sosyo-ekonomik açıdan zarar verme kapasiteleri ile karakterize edilirler. Son yıllarda oluşan doğa kaynaklı afetlerin çoğunluğunu seller oluşturmaktadır. Ardından fırtınalar, depremler, aşırı sıcaklıklar ve kuraklıklar gelmektedir. Türkiye’nin mevcut jeolojik yapısı ve iklimsel özellikleri nedeniyle oldukça fazla afet olayları yaşanmaktadır. Meydana gelen bu afetlerin sayısı ve yıkıcı etkisinden dolayı tarih boyunca afet yönetimi üzerine politikalar geliştirilmiştir. Afetler sonucu genel olarak yaşanan durum, gıda hammaddelerinin yetiştirildiği hava, su veya topak gibi ortamlara fiziksel, biyolojik ve kimyasal kirleticiler bulaşarak gıda güvenliği sorunu ortaya çıkmasıdır. Afet zamanlarında gıda güvenliğinin sağlanması, afetzedelerin sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimini hususunda önem arz etmektedir. Dünyada ve Türkiye’de afetlerin gıda güvenliği üzerindeki etkilerini azaltmak için proaktif çözüm önerileri geliştirilmekte ve risk planlamaları yaparak modeller oluşturulmaktadır. Afetlerde gıda güvenliği, hayatta kalma ve sosyal hayata yeniden adapte olunabilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Afet öncesi, sırası ve sonrasında ne yapılacağını bilmek, zarar görebilirliğin azaltılması adına oldukça önemlidir. Bireysel farkındalık ve toplumsal dirençlilik oluşturabilmek adına gıda güvenliği ile ilgili temel yönergeler hakkında bilgi sahibi olunması, sürecin etkin yönetilmesine ve gıda kaynaklı risklerin daha az yaşanmasına katkı sunacağı öngörülmektedir.