Gıda Güvenliği - Kılıç, Birol; Şimşek, Azim (Gıda Güvenliği, 2024)
Gıda güvenliği, gıda kaynaklı hastalıklardan kaçınmak için gıdaların üretimi, taşınması, depolanması, dağıtımı ve tüketimi aşamalarında uyulması gerekli kurallar ve önlemleri açıklayan bilimsel bir yöntem/disiplin olarak tanımlanmaktadır. Gıdaların işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması gibi tüm proses koşullarında fiziksel, kimyasal veya biyolojik tehlikeler nedeniyle insan sağlığı olumsuz etkilenebilmektedir. Kaliteli hammadde kullanımı ve gıda üretim süreçlerinde çapraz kontaminasyonun önlenmesi, uygun koşullarda depolama, doğru işleme yöntemlerinin uygulanması, kişisel hijyen ile işletme temizliği ve sanitasyonu gibi uygulamalar gıda güvenliğinin sağlanması açısından dikkat edilmesi gereken hususlardır. Bu kapsamda oluşturulan bu bölüm, gıda güvenliğinin tanımı, gıda kaynaklı tehlikeler, enfeksiyon ve zehirlenmeler, gıda kaynaklı hastalıklarda risk grupları, gıda güvenliği açısından yüksek riskli gıdalar ve gıda güvenliğinin sağlanmasında dikkat edilecek hususlar gibi konulardan oluşmaktadır.