Kültürel Çalışmalar ve Alımlama Analizi - Küçük, Olgun (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Kültüre Kültürel çalışmalar ilkin (1960 yıllarda) bir grup entelektüelin yapmış oldukları çalışmalar neticesinde dünyaya yayılmıştır. Çalışmalar daha çok Birmingham Üniversitesi bünyesinde bulunan Çağdaş Kültürel Araştırmalar Merkezi’nde temellendirilmiştir. Ekolün önemli teorisyenleri arasında Richart Hoggart, Stuart Hall, Edward P. Thompson, Raymond Williams gibi isimler yer almaktadır. Kültürel çalışmalar sosyal bilimlerin farklı disiplinlerinden faydalandığından dolayı multidisipliner olarak değerlendirilmektedir (Akgün & Arık, 2021, s. 116). Özellikle edebiyat alanında başlayan İngiliz Kültürel İncelemeleri daha sonra tahakküm, toplumsal eşitsizlik, sınıf mücadeleleri, ideoloji ve kapitalist toplumlardaki kültürel analizler üzerine odaklanmıştır. İlk dönem çalışmalar daha çok seçkin kültür üzerineyken daha sonraki çalışmalar popüler kültür ve kitle kültürü üzerine olmuştur (Yaylagül, 2014, s. 126).