Sosyal Bilimlerde Karma Yöntemler Araştırması - Yılmaz, Mesut (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Bu bölüm çalışması, karma yöntem araştırması literatürüne dayanan bir derleme çalışmasıdır. Bu kapsamda karma yöntem araştırmasının; tanımı, kısa tarihi, tasarımı, avantajları ve araştırma örnekleri aktarılmaya çalışılmıştır. Karma yöntem araştırması, bir çalışmada nitel ve nicel şekilde araştırma tasarımlarının entegre edilerek yürütülmesini kapsamaktadır. Bu bağlamda meşakkatli ve tek bir araştırmacı tarafından yürütülmesinin çalışmayı hız ve zaman açısından yavaşlatacaktır. Bu nedenle karma yöntem araştırmalarının genel olarak birden fazla araştırmacı tarafından yürütülmesi bu dezavantajı azaltacaktır. Karma yöntem araştırmasının başlıca avantajı nicel ve nitel yöntemler ile elde edilen bulguların birbirini tamamlaması ve geçerli verilere ulaşılarak çalışmanın daha nitelikli bir hale gelmesidir. Çalışma içerisinde karma yöntem araştırması literatürüne yakın geçmişte eğilim gösterildiği saptanarak, alandaki çalışmaların özellikle 2000’li yıllardan sonra gelişerek ilerlediğine ve karma yöntem kullanılan araştırmaların yalnızca nitel veya nicel yöntemlerin kullanıldığı araştırmalara kıyasla daha nitelikli çalışmalar olduğu, çünkü bir yöntemin diğerinin eksikliklerini kapadığı bilgisine ulaşılmıştır.