Nicel ve Nitel Araştırmalarda Geçerlilik ve Güvenirlik - Uçar, Mehmet (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Bilimsel araştırmalarda bulguların veya sonuçların inanılır, güvenilir ve genellenebilir olması için geçerli ve güvenilir olmaları büyük önem taşımaktadır. Nicel araştırmalarda sonuçların geçerliliği ve güvenirliği farklı istatistiksel yöntemler kullanılarak test edilebilmektedir. Başka bir deyişle nicel araştırmalarda veriler çeşitli istatistiki analizlerle genellenebilir ve evrensel bilgiye dönüştürülebilmektedir. Nicel araştırmalarda geçerlilik; görünüş, kapsam, kritere dayalı ve yapısal yönlerden test edilebilmektedir. Güvenirlik ise test-tekrar test, alternatif form, yarıya bölme ve iç tutarlılık gibi yöntemlerle test edilebilmektedir. Ancak nitel çalışmalarda geçerlilik ve güvenirliğin sağlanması nicel çalışmalarda olduğu gibi pek kolay değildir. Çünkü nitel çalışmalar çoğunlukla insana ait olan bireysel özellikler çerçevesinde gerçekleştiği için incelenen olgunun derinlemesine anlaşılmasına odaklanmaktadırlar. Nitel çalışmalarda araştırma bulgularının geçerliliğinden söz edebilmek için sonuçların yorumlanabilir, betimlenebilir, genellenebilir ve değerlendirilebilir nitelikte olmaları gerekmektir. Nitel çalışmalarda güvenirliğin sağlanması için ise verilerin inandırıcı, güvenilebilir, onaylanabilir ve aktarılabilir özelliklere sahip olması gerekmektedir.