Bilimsel Araştırma Tasarımı - Arık, Bilal; Arık, Emel (Örneklerle Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, 2024)
Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler kullanılarak sistematik bir süreçle elde edilen bilgidir. Bu bilgiye ulaşmak için bilimsel araştırma tasarımı temel alınarak belirli adımların dikkatle izlenmesi gereklidir. Bilimsel araştırma tasarımı, bilim insanlarının belirli olguları bilimsel çerçevede incelemek ve bu olgulara dair güvenilir bilgi üretmek için yürüttükleri işlemlerin bütünüdür. Bilimsel araştırma, genellikle bir araştırma problemi ile başlar. Araştırma problemi, çözüm aranan temel soru ve araştırmanın amacıdır. Her bilimsel çalışma, şu temel bölümlerden oluşur: Giriş: Çalışmanın amacı, önemi, yöntemi, evren ve örneklemi, hipotezi ve araştırma soruları burada belirtilir. Çalışmanın yapısı ve ele alınacağı kategoriler de bu bölümde açıklanır. Kuramsal Çerçeve / Literatür Taraması: Çalışmanın hangi teorik temeller üzerinde şekillendiği ve bu teorilerin araştırma ile ilgili analizleri burada incelenir. İlgili literatür doğrultusunda çalışma bağlama oturtulur. Bulgular ve Analiz: Araştırmada kullanılan yöntemle elde edilen bulgular değerlendirilir ve yorumlanır. Bu bölüm, araştırma sorularına yanıt bulunması açısından önemlidir. Sonuç: Çalışma boyunca elde edilen bulgular özetlenir, hipotezin doğrulanıp doğrulanmadığı tartışılır ve genel çıkarımlar yapılır. Bu aşamaların sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesi, bilimsel araştırma tasarımına uygun hareket edilmesini ve çalışmanın bilimsel niteliğini güvence altına alır.