Nanoteknolojinin Gıda Ürünleri Üzerindeki Katkısı - Yetişen, Mehmet (Gıda İşleme ve Üretiminde Yenilikçi Teknolojiler, 2024)
Bu çalışma, nanoteknolojinin gıda endüstrisindeki rolünü ele almaktadır. Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki materyallerin kullanımını içerir ve gıda ambalajından besin değeri artırma tekniklerine kadar bir dizi uygulama sunar. Çalışma, gıda ambalajlarında nanomateryallerin mikrobiyal direnci artırma ve besin maddelerinin biyo-yararlılığını optimize etme avantajlarına odaklanmaktadır. Ayrıca, nanoemülsiyonlar aracılığıyla besin değerini artırma ve gıda ürünlerinde tat ve dokusal iyileştirmeler yapma konularına da değinmektedir. Nanoteknolojinin tarım ve sürdürülebilirlik üzerindeki olumlu etkileri vurgulanırken, güvenlik, etik ve hukuki konular da ele alınmıştır. Çalışma, nanoteknolojinin geniş uygulama yelpazesi ve gelecekteki zorluklara karşı sürdürülebilir bir kullanımın önemine dikkat çekmektedir. This study addresses the role of nanotechnology in the food industry. Nanotechnology involves the use of materials at the nanometer scale and offers a range of applications, from food packaging to techniques for enhancing nutritional value. The study focuses on the advantages of increasing microbial resistance in food packaging using nanomaterials and optimizing the bioavailability of nutrients. Additionally, it touches upon topics such as enhancing nutritional value through nanoemulsions and making taste and texture improvements in food products. While emphasizing the positive effects of nanotechnology on agriculture and sustainability, the study also addresses safety, ethical, and legal issues. It highlights the importance of sustainable use of nanotechnology across its broad spectrum of applications and underscores the need for addressing future challenges.