Gıda Analizinde FTIR Spektroskopisinin Kullanımı - Baltacıoğlu, Hande; Coruk, Katibe Sinem; Doğanay, Gözde (Gıda İşleme ve Üretiminde Yenilikçi Teknolojiler, 2024)
Fourier dönüşümü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi, titreşimsel bir spektroskopi tekniğidir. Kısa ölçüm süresi ve düşük maliyeti ile oldukça avantajlı bir analitik tekniktir. Tahribatsız bir yöntemdir. Herhangi bir karmaşık numune hazırlığına ihtiyaç duymadan kullanımı kolaydır. Son yıllarda kemometrik araçlarla birlikte kombine edilerek FTIR spektroskopisi birçok gıda analizinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı kızılötesi spektrumu üretecek hiçbir bileşik bulunmadığından bu bir parmak izi tekniğidir. Yapıdaki spesifik bantlar seçilerek bileşiklerin kantitatif analizi için kullanılabilmektedir. FTIR spektroskopisi gıdalardaki tağşişin tespiti için başarıyla kullanılmaktadır. FTIR spektroskopisi kullanılarak bal, zeytinyağı ve et ürünleri gibi birçok gıdadaki tağşişi tespit etmek için analitik yöntemler geliştirilmiştir. Protein yapısal değişiklikleri ve lipitlerin oksidasyonu bu teknik kullanılarak kolayca belirlenebilmektedir. Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy is a vibrational spectroscopy technique. It is a very advantageous analytical technique with short measuring time and low costs. It is a non-destructive method. It is easy to use without the need for any complex sample preparation. In recent years, FTIR spectroscopy combined with chemometric tools has been widely used in many food analysis. It is a fingerprint technique because there are no compounds that will produce the same infrared spectrum. It is used for quantitative analysis of compounds by selecting the specific bands in the structure. FTIR spectroscopy has been successfully used for the detection of adulteration in foods. Analytical methods have been developed to detect adulteration in many foods such as honey, olive oil, and meat products using FTIR spectroscopy. Protein structural changes and oxidation of lipids are easily determined using this technique.