Gıda Sanayinde Vurgulu Elektrik Alan Uygulamaları - Buzrul, Sencer (Gıda İşleme ve Üretiminde Yenilikçi Teknolojiler, 2024)
Isıl olmayan teknolojilerin gıda sanayinde kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmakta ve tüketiciler de bu teknolojilerden haberdar olmaktadır. Gıda sanayinde kendine yer bulmuş en önemli ısıl olamayan teknolojiler yüksek basınç (HHP: High Hydrostatic Pressure) ve vurgulu elektrik alan (PEF: Pulsed Electric Fields) uygulamalarıdır. Son beş yılda özellikle patates ve meyve suyu sektöründe PEF kullanımı gözle görülür bir şekilde artmış ve gıda sanayinin PEF’in avantajlarından faydalanabileceği anlaşılmıştır. Bu bölümde PEF teknolojisinin basitçe mantığından, tarihçesinden, uygulama alanlarından ve cihaz tasarımından bahsedilmiştir. Tüm bunların yanı sıra Dünya’da ticari olarak PEF uygulanan gıdalar, PEF uygulamasının avantajları/dezavantajları, PEF işleminin maliyeti ve tüketicilerin PEF algısı da değerlendirilmeye çalışılmıştır. The use of non-thermal technologies in the food industry is becoming more and more widespread and more consumers are well aware of these technologies. The notable non-thermal technologies that make ground in the food industry are high hydrostatic pressure (HHP) and pulsed electric fields (PEF). In the last five years, the use of PEF has increased dramatically, especially in the potato and fruit juice industries, and it has become clear that the food industry can benefit from the advantages of PEF. In this chapter, the scientific reasoning, history, application areas and equipment design of PEF technology are discussed. In addition, PEF-treated foods commercially available in the World, the advantages/disadvantages of PEF application, the cost of PEF process and consumers’ perception of PEF are also evaluated.