İnas Sanayi-i Nefise Mektebi - Baykurt, Arif Esen; Eren, Abdurrahman (Çağdaş Türk Resim Sanatı ve Güncel Yaklaşımlar, 2024)
Yurtdışına gönderilen askeri ressamların dönüşüyle ​​1882'de açılan Sanayi Nefise Okulu'nun ardından, 1914'te Kız Nefise Okulu açıldı. Kadınlara özel sanat eğitimi veren ve sosyo-kültürel bağlamda kadın hakları konusunda önemli bir adım atan İnas Sanayii Nefise Okulu'nun kurulmasında Bayan Mihri Müşfik'in mücadelesi ve çabaları takdire şayandır. Sanat eğitiminin topluma entegrasyonu zaman aldı; zamanla öğrenci sayısı arttı ve halkın ilgisi giderek yükseldi. Yabancı ressamların ilk popülaritesi kayboldu ve Batı'ya gönderilen ressamlar Nefise okullarına atandı. Sonraki yıllarda yetiştirilen öğrencilerle Türk sanatçılar ve özellikle kadın ressamlar tanınmaya başladı. Türk sanatçılar ve Türk sanatının küresel sanat sahnesine entegrasyonu gelişti, hatta bazıları daha ileri eğitim için Paris'e gitti. İnas Sanayii Nefise Okulu'nun müfredatı ve faaliyetleri detaylı bir şekilde anlatılmış olup, desen, ışık ve renk konusundaki güçlü bilgi birikiminin yanı sıra öğretmenlerin üslubundaki Empresyonizm etkisi de dikkat çekicidir. Kız öğrencilere sanat eğitimi verilirken karşılaşılan zorluklar, örneğin çıplak erkek manken kullanımı, Müşfik Hanım'ın keskin zekası sayesinde, Arkeoloji Müzesi'nden getirdiği çıplak gövdeler kullanılarak ve bu heykellerin beline peştamal bağlanarak ortadan kaldırılmış, erkek mankenler ise giyinik ve yaşlı kişiler arasından seçilmiştir. Nefise Okulu'nun önemli arşiv bilgileri yangın olayıyla envanterden çıkarılmış ve o döneme ait çok az bilgi bulunmuştur. Ancak elde edilen belgelere göre Nefise, yüksek kaliteli eğitim vermiş ve Türk sanatının geleceğini şekillendirmiştir. Following the opening of Sanayi Nefise School in 1882, which was opened with the return of military painters sent to abroad, the Girls' Nefise School was opened in 1914. The struggle and efforts of Miss. Mihri Müşfik in the establishment of İnas Sanayii Nefise School, which provides special art education to women and takes an important step in women's rights in a socio-cultural context, are admirable. The integration of art education into society took time; the number of students increased over time, and the public's interest gradually increased. The initial popularity of the foreign painters disappeared, and the painters sent to the West were appointed to Nefise schools. With the students trained in the following years, Turkish artists and especially female painters began to be recognized. Turkish artists and the integration of Turkish art developed into the global art scene, some of whom are even gone to Paris for further education. The curriculum and activities of İnas Sanayii Nefise School are detailed, and in addition to the strong knowledge of pattern, light, and color, the influence of Impressionism on the teachers' style is noteworthy. The difficulties encountered while giving art education to female students, such as the use of naked male models, were eliminated by Müşfik Hanım's sharp intelligence by using the naked torsos she brought from the Archeology Museum instead of the naked male model and by tying loincloths around the waists of these statues, and the male models were chosen from dressed and elderly people. Nefise School’s important archive information were removed from the inventory with fire incident, and not much information from that period could be found. However, according to the documents obtained, Nefise provided high-quality education, and shaped the future of Turkish art.