Fosfor Etkili Seramik Sırları - Akkalan, Yunus Emre; Çalışkan Güneş, Pınar (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 8, 2024)
Bu çalışmada, fosfor etkili seramik sırlarının geliştirilmesi ile bu sırların çeşitli kullanım alanları incelenmiştir. Fosforesans pigmentlerin tarihsel gelişimi, 17. yüzyılda Vincentinus Casciarolo tarafından keşfedilen Bolonya Taşı keşfiyle başlamıştır. Fosfor etkili pigmentler, gün ışığını emerek karanlıkta ışık yayabilen malzemeler olarak fosforesans fenomenine dayanmaktadır. Bu araştırma, fosfor tozlarının modern aydınlatma sistemleri ile sanatsal uygulamalardaki kullanımlarını ele almaktadır. Fosforun enerji verimliliği ve görsel estetik katkıları, çeşitli endüstrilerde yaygın kullanımını teşvik etmiştir. Alüminat pigmentleri ile gerçekleştirilen deneyler, fosfor etkisinin optimize edilmesini hedeflemiş; farklı oksitlerle (kobalt, bakır, mangan vb.) zenginleştirilmiş sırlar çeşitli pişirim teknikleriyle test edilmiştir. Fosfor etkisini uzun süre muhafaza edebilmek ve seramiğin oksidasyondan korunmasını sağlamak amacıyla argon gazı ile nötr ortam oluşturularak yapılan pişirim yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, fosfor etkili sırların hem estetik hem de fonksiyonel özelliklerini geliştirme potansiyelini doğrulamaktadır.