Geleneksel Çanakkale Seramiklerinde Motifler - Savaş, Fulya (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 8, 2024)
Çanakkale ili, Türkiye’nin kuzey batısında, yer almakta olup, Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir köprü işlevi görmektedir. Çanakkale boğazının geçiş noktası olması geçmişten günümüze kültürler arasında etkilemişin sağlanmasında önemli bir değer haline getirmiştir. Kent, çeşitli ulusların hâkimiyetinde bulunması nedeniyle sanatsal ve kültürel açıdan çok yönlü mirası bünyesinde barındırmaktadır. Halkın sanatsal değerlere bakış açısı değişmiş olup, özellikle seramik sanatının gelişmesine ve seramik formlarının çeşitliliğinin artmasına katkı sağlamıştır. Halkın günlük ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla üretilen zengin form ve dekor çeşitliliğine sahip seramikler, 17. yüzyıl sonlarından ve 20. yüzyıl ortalarına kadar Türk seramikleri arasında öncelikli yer edinmiştir. Dekor bezemeleri için genellikle kırmızı kilden üretilen formların yüzeyi, beyaz astarlanmıştır. Çukur tabak, kâse, testi, kap gibi üretilen formlar sır altı, sır üstü, aplike dekor teknikleri kullanılarak oluşturulmuştur. Seramikler üzerinde yer alan; çiçek demeti, çiçek rozetli, balık, gemi, nar, selvi ağacı, kuş, zürafa vb. gibi bitki, hayvan ve mimari öğelerden oluşmaktadır. Ustaların fırça darbeleri ile oluşturulan motifler, kendine özgü karakteristik özellikler taşımaktadır. Çanakkale’nin yerel kültürünün önemli bir parçasını oluşturan seramikler, gelecek kuşaklara aktarılmada bir miras niteliği taşımaktadır.