Bitlis İlinde Şehir Turizmi - Şahinalp, Mehmet Sait (Bitlis Turizm Araştırmaları, 2024)
Şehir turizmi, şehirlerin küresel ve yerel dinamiklerini şekillendiren çağdaş bir ekonomik itici güç olarak ortaya çıkmış ve önem kazanmıştır Bu çalışma, ekonomik, kültürel ve çevresel kalkınmadaki rolünü vurgulayarak; zengin tarihi, kültürel ve doğal mirasa sahip Bitlis ilinin şehirsel turizmini incelemektedir. Literatür incelemeleri ve saha gözlemlerini içeren nitel bir yaklaşım kullanarak, çalışma Bitlis ili sınırları içinde yer alan şehirlerin (Bitlis, Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz) birincil cazibe merkezleri, konaklama altyapısı, erişilebilirlik ve şehir imajı ortaya konulmuştur. Bu analizler turizm potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için entegre altyapı ve tanıtım ihtiyacını vurgulayan "turist şehri" modeli temelinde gerçekleştirilmiştir.Araştırmada elde edilen bulgular, Bitlis ili şehirlerinin hem kültürel hem de doğal güzelliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Tarihi kaleler, Selçuklu mezarları, geleneksel el sanatları ve gastronomi önemli kültürel miras zenginliklerini oluşturmaktadır. Bunu yanında Van Gölü, volkanik Nemrut ve Süphan volkanik dağları ve çevresindeki volkanik oluşumlu göller, bu göllerden kaynaklanan flora ve fauna toplulukları gibi önemli doğal güzelliklere de sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak Bitlis ilinde şehir turizmi sınırlı altyapı, mevsimsel erişilebilirlik ve erişimini engelleyen ulaşım şartları ve yeterli tanıtımın yapılamaması nedeniyle olumsuz etkilemektedir. Ancak, Dere Üstü Islah Projesi ve Nemrut Jeoparkı'nın UNESCO adaylığı gibi girişimler Bitlis ili şehir turizminin cazibesini artırma yolunda önemli adımlar olmuştur. Araştırmanın sonuçları stratejik kentsel planlamanın, sürdürülebilir turizm uygulamalarının ve etkili pazarlamanın, zengin kültürel ve doğal mirasını korumanın il içindeki şehirleri kentsel turizm destinasyonuna dönüştürmek için kritik öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır.