Bitlis İlinde Kıyı Turizminin Geliştirilmesi ve Engelliler Plajı Önerisi - Güleryüz, Umut (Bitlis Turizm Araştırmaları, 2024)
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de kıyı turizmi büyük bir önem arz etmektedir. Turizm genellikle deniz kıyısına gidilecek yer şeklinde algılanır. Bu nedenle en popüler turizm alanları deniz ve su kenarı yerlerdir. Buralar ziyaretçilere yüzme, su altı yaşamının gözlemlenmesi, batık görme, dalış, yatçılık, balık tutma, güneşlenme, çeşitli su sporları gezi vb. “rekreasyon” etkinlikleri açısından farklı seçenekler sunmaktadır. Fakat sahillerin tercih edilmesinin öncelikli sebebi yüzme ve güneşlenmedir.Bu çalışmanın amacı Bitlis ilinin turizm potansiyelinin arttırılmasına katkı sağlamaktır. Van Gölü’nün büyük bir bölümü Bitlis il sınırları içerisinde yer almaktadır. Fakat bu kadar uzun bir kıyı şeridinden turizm açısından yeterince istifade edilememektedir. Bu kıyılardan nasıl istifade edilebileceğine dair önerilerden biri olan “Engelliler Plajı” bu çalışmanın temasını oluşturmaktadır. Kullanılan yöntem sistematik literatür tarama yöntemidir. Konu hakkında, Ulusal Tez Merkezi, Kurumsal Yayın ve Raporlar, DergiPark, Kaynak Kitaplar, Google Akademik, Web of Science, ULAKBİM gibi eserler taranmış ve bu eserlerden istifade edilmiştir.