Bitlis İli Jeomorfoturizm Potansiyelinin İncelenmesi - Uzun, S. Murat; Siyavuş, A. Emrah (Bitlis Turizm Araştırmaları, 2024)
Jeomorfolojik birimlerin bilimsel, estetik ve diğer etmenler kökeninde turizm potansiyeli barındırması ve bu amaçla kullanılması jeomorfoturizmi ortaya çıkarmıştır. Jeoturizm ve jeomorfoturizm ortak kapsamında litosferi oluşturan unsurlar, çeşitli süreçlerle farklı morfolojik görünümler ortaya koyarak jeosit ve jeomorfositler meydana getirmiştir. Bu çalışmada iç ve dış dinamik süreçlerle şekillenen Bitlis ili arazisindeki jeomorfosit alanlarının belirlenmesi ve jeomorfoturizm potansiyelinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu bakımdan uydu görüntüleri, kartografik verilerin analizi, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kullanımı ile 11 farklı alanda jeomorfositler tespit edilmiştir. Bu jeomorfositlerden bazıları polijenik, polisiklik özellikler ve kompleks yapı ortaya koyarken bazıları nadir özellikler göstermektedir. Çalışmada daha sonra 11 farklı jeomorfosit farklı kriterlerden oluşan ölçek ile potansiyel analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular, Bitlis ilinde en yüksek jeomorfosit potansiyeline sahip alanların Nemrut Dağı kompleksi (0,7), Süphan Dağı kütlesi (0,68) ve Van Gölü kıyı jeomorfolojik birimlerinden (0,65) oluştuğunu ortaya koymuştur. Analiz ölçeğine göre volkan jeomorfoloji unsurlarının bilimsel, estetik ve ekonomik açıdan turizm potansiyellerinin daha yüksek olduğu anlaşılmıştır.