Risk Altındaki Çocukların Okula Hazırbulunuşluğu - Özer Yanarkaya, Habibe; Dikici Sığırtmaç, Ayperi (Okula Hazırbulunuşluk: Tüm Yönleri ile Okula Geçiş, 2024)
“Risk Altındaki Çocukların Okula Hazırbulunuşluğu” bölümü, dezavantajlı koşullarda büyüyen çocukların okula başlangıç süreçlerini ve bu süreçte karşılaştıkları zorlukları incelemektedir. Yoksulluk, göçmenlik, özel gereksinimler ve dil sorunları gibi en sık karşılaşılan faktörler, bu çocukların eğitim hayatına uyum sağlamalarını zorlaştırmaktadır. Bölümde, özellikle okul öncesi dönemde sağlanacak bireysel destekler ve kapsayıcı eğitim politikalarının önemine dikkat çekilmektedir. Hazırbulunuşluk, çocukların okula başlamadan önce sahip oldukları bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel becerilerin bütünü olarak tanımlanmaktadır. Bu kavram, sadece akademik başarıyı değil, çocukların sosyal ilişkiler kurma, duygusal zekâlarını geliştirme ve stresle başa çıkma yetilerini de kapsamaktadır. Özellikle yoksulluk, çocukların bilişsel ve sosyal gelişimini olumsuz etkilerken, farklı kültürlerden gelen çocuklar dil ve uyum sorunları yaşamaktadır. Özel gereksinimli çocuklar için ise okula hazırbulunuşluğun desteklenebilmesi için bireyselleştirilmiş eğitim programlarının hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi, sınıf içi etkinliklerin çocuğun gereksinimleri doğrultusunda uyarlanması gerekmektedir. Bölüm, öğretmenlerin çocuk merkezli ve kapsayıcı stratejiler geliştirmesi, güvenli ve destekleyici bir öğrenme ortamı sağlaması ve ailelerle iş birliği yapmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için okul-aile-toplum iş birliğiyle kapsayıcı yaklaşımlar uygulanması önerilmektedir. Bireysel ve toplumsal gelişim açısından okula hazırbulunuşluk süreci tüm risk altındaki çocuklar için kritik bir öneme sahiptir.