Okula Hazırbulunuşlukta Aile ve Toplumun Rolü - Çağlar Kabacık, Sedef (Okula Hazırbulunuşluk: Tüm Yönleri ile Okula Geçiş, 2024)
Çocuğun okula hazırbulunuşluğunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi, öğrenmeyle ilgili problemlerin çözümüne yönelik etkili ve doğru müdahalelerin geliştirilebilmesi için önemlidir. Hazırbulunuşluğu daha iyi anlamak üzere geliştirilen farklı yaklaşımlar, çocuğun hazırbulunuşluğunu yalnızca bireysel özelliklere dayanan bir bakış açısıyla başlamış, zamanla aile, çevre ve toplumu da kapsayan daha geniş bir perspektife dönüşmüştür. Bu bölümde hazırbulunuşluğu etkileyen bireysel özelliklerin üzerinde etkisi olan aile ve toplumun rolünü açıklamak amaçlanmıştır. Bu bağlamda öncelikle çocuğun okula hazırbulunuşluğunu ele alan yaklaşımlar incelenmiş, ardından literatür ışığında çocukların hazırbulunuşluğuna etki eden kanıtlar derlenerek, en geçerli ve tutarlı yaklaşımlardan biri olarak kabul edilen Bronfenbrenner’in Ekolojik Sistemler Teorisi’nin önerdiği sistemler bağlamında düzenlenmiş ve özetlenmiştir. Böylece, aile ve toplumun çocuğun hazırbulunuşluğu üzerindeki rolünü aktaran geniş perspektifli bir rehber oluşturulmaya çalışılmıştır.