Okula Hazırbulunuşlukta Çocuk ve Öğretmenın Rolü - Özbek, Serap (Okula Hazırbulunuşluk: Tüm Yönleri ile Okula Geçiş, 2024)
Okula başlama bilişsel, fizyolojik, sosyal ve duygusal açılardan çocuğun herhangi bir güçlükle karşılaşmadan kolay ve rahat bir şekilde öğrenmeye elverişli olması anlamına gelen “hazırlıklı oluşu” şart koşmaktadır. Çocuğun ilkokula gidebilmesi için olgunlaşma yani 66-72 aylık olması, okul öncesi eğitimden yararlanarak hazırbulunuşluğu ve öğrenmesini desteklemek gereklidir. Bir anda ulaşılabilecek bir edinim olmayan okula hazırbulunuşluk çocuğun öz bakım becerisinde, fizyolojik, bilişsel, dilsel, sosyal ve duygusal gelişiminde okula başlayacak yetkinlikte olması, ilkokulun gerektirdiği durumlar için hazır bulunmasıdır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar hayatlarında ilk kez deneyimledikleri okula hazırbulunuşluk sürecini sağlıklı bir şekilde atlattıkları takdirde, eğitimlerinin daha sonraki kademelerinde edinecekleri tecrübelerine de katkı sağlayacaklardır; aksi bir durumda ise okula hazırbulunuşluk sağlayamamış bir çocuğun bu dönemde karşılaştığı zorluklar öğrenme sürecinde ciddi problemlere sebep olacaktır. Çocuklar için ilk mikro-sistemleri olan evlerinden okula geçiş olarak nitelendirilebilecek olan bu dönem, öğretmen-çocuk-akran ilişkileri, okuldaki aktivite ve etkinliklere katılım sağlama, kurallara uyma ve kendinden beklenen her türden davranışa uygun şekilde hareket edebilme gibi alışkanlıkların oluşması için son derece önemli bir hazırlık sürecidir. Okul öncesi dönemden ilkokula başarılı bir geçiş, çocuğun gelecekteki eğitim hayatında önemli izler bırakacağından, öğretmenlerin çocukların okula hazırlamasında, kaliteli öğrenme deneyimleri sağlama, çocukların bağımsız beceriler geliştirmelerine yardımcı olma, olumlu bir rol model olma, öğrenme ve yaşama için temel oluşturma sorumluluklarının bilincinde olmaları son derece önemlidir.