Okula Hazırbulunuşluk ve Çocuğun Gelişimsel Özellikleri - Yurtal, Filiz (Okula Hazırbulunuşluk: Tüm Yönleri ile Okula Geçiş, 2024)
Okula hazırbulunuşluk, fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını kapsayan bütünsel bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Erken çocukluk yılları, kritik bir dönem olarak çocukların okula hazırlık ile ilgili temel becerileri edinmesinde büyük önem taşır. Çocuğun ev ortamındaki deneyimleri ile okul öncesi ortamları, öğrenmeye hazır oluşunda etkili olup, destekleyici ve duygusal olarak sağlıklı bir çevre sunulduğunda, çocuğun gelişim ve öğrenme kapasitesi artar. Okula hazırlık, çocuğun bireysel olgunlaşma süreci kadar çevresel destekleri de gerektirir. Aile, okul ve çevrenin bu sürece uyumu, çocuğun okul başarısını ve sosyal uyumunu olumlu yönde etkiler. Gelişim ve öğrenme, fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel alanların birbiriyle etkileşim içinde olduğu karmaşık bir süreçtir. Çocukların öğrenmeye yaklaşımları, dil becerileri, bilişsel kapasiteleri ve sosyal-duygusal yeterlilikleri bu süreçte önemli bir yer tutar. Çocukların bu alanlarda desteklenmesi, sadece akademik başarıyı değil, yaşam boyu süren gelişimlerini de olumlu yönde etkiler. Bu bölümde okula hazırbulunuşluk kavramı, erken çocukluk yıllarından itibaren çocuğun gelişimsel dönemleri ve gelişim alanları temele alınarak bütünsel açıdan ele alınmış ve erken yıllardaki olgunlaşma ve deneyimlerin okula hazırlıktaki katkısı anlamak ve çocuğun gelişimini desteklemek için okuyucuya bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır.