Fizik Laboratuvarlarında İş Sağlığı ve Güvenliği - Bayram, Ümit (Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği, 2024)
İş sağlığı ve güvenliği (İSG), genel olarak tüm mesleklerde, en yüksek ruhsal, sosyal ve fiziksel refahın oluşumunu desteklemek, çalışanların sağlığını ve refahını bozabilecek işyerinde veya işyerinden kaynaklanan tehlikelerin farkına varılması, tanınması ve kontrol altına alınmasını hedeflemektedir. Tanımı gereğince bu alan, pek çok işyeri ve laboratuvarlar gibi farklı disiplinleri de içinde barındıran çalışma alanlarını kapsayarak hem yerel hem de ulusal düzeyde çalışma koşullarını sağlıklı ve güvenli hale getirmenin önemine dikkat çekmektedir. Laboratuvarlar gibi karmaşık cihazlar ve ekipman parçalarının bulunduğu çalışma ortamlarında İSG sistemlerinin "temel hatlarını" organize etmek ve uygulamak için geniş bir bilgi, deneyim, beceri ve analitik değerlendirmelere ihtiyaç duyulmaktadır, böylelikle hem çalışanların hem de çevrenin korunması sağlanabilir. Laboratuvar çalışanları (akademisyen, teknisyen, uzman vb.) ve öğrencilerin çalışmalarını yaptıkları deneysel çalışma sürecinin tamamında laboratuvar güvenliği konusunda farkındalık oluşturacağı öngörülen bölüm içerisinde, Fizik Laboratuvarlarında İSG hakkında bilinmesi gerekenler, ilgili mevzuat ve yönergeler göz önünde bulundurularak genel hatlarıyla ortaya koyuldu. Özetle, laboratuvar çalışanlarının sorumlulukları ve uyulması gereken kurallar, ihtiyaç halinde uygulanması mümkün olan acil eylem planları, fiziksel ve kimyasal tehlikeler sonucu oluşabilecek sağlık sorunları ve ayrıca mevcut atıkların bertaraf edilmesi gibi önemli konular yer almaktadır. Bu bölüm, Fizik Laboratuvarlarında mesleki risklerin azaltılması ve güvenli çalışma bilincinin artırılması için önemli faktörleri vurgulayan bir kılavuz sunmayı amaçlamaktadır.