Mobilya Laboratuvar ve Atölyelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği - Kayabaşı, Ramazan; Cündübeyoğlu, İbrahim (Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği, 2024)
Mobilya sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde çok büyük imalat hacmi içerir. Aynı zamanda istihdam bakımından çalışan sayısının yüksek olduğu, bünyesinde çok sayıda imalat yöntem ve tekniğini içeren kapsamlı bir sektördür. Mobilya sektörü bünyesinde oldukça fazla çalışanı ve işyerinin güvenliği tehdit eden riskleri barındırmaktadır. Bu çalışmada mobilya sektöründe görülen iş kazaları sonucunda meydana gelen yaralanmalar ve ölümler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistik yıllıkları kullanılarak incelenmiştir. Yıllık istatistikler değerlendirildiğinde iş kazası sonucu ölüm ve yaralanmanın oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Bölümde son on yıllık veriler üzerinden mobilya sektörü analiz edilmiş ve incelenme sonuçları ile söz konusu sektörün iş sağlığı ve güvenliğinin (İSG) yıllar içerisinde gelişimi tartışılmıştır. Ayrıca çalışmamızda mobilya sektörü laboratuvar ve atölyeleri çerçevesinde İSG açısından incelemeler yapılmıştır. İşyerlerinde önce insan sağlığı ve güvenliği çerçevesinden bakılarak sektörde çalışanların insana yakışır işler ve koşullarda çalışma hayatını sürdürebilmeleri için gerekli önlemler önerilmiştir.