Makine İmalat Laboratuvar ve Atölyelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği - Kayabaşı, Ramazan; Polat, Şener (Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği, 2024)
Makine imalat sektörü ülkemizde olduğu gibi dünyada da yaygın olarak tüm sektörler için üretim ve imalat yapmaktadır. Sektör üretim çeşitliliği nedeniyle disiplinler arası bir yapıya sahiptir. Makine imalat sektörü bünyesinde çok çeşitli iş kollarını içermekte ve sektör olarak çalışan sayısı bakımından ve iş hacmi bakımından oldukça yüksek potansiyeli bulunmaktadır. Sektörün büyüklüğü ve çalışan sayısının yüksek olması hem işyeri bakımından hem de çalışanlar bakımından kapsamlı İş Sağlığı ve Güvenliği gereksinimlerini ortaya çıkarmaktadır. Her yıl çok sayıda çalışan, gerekli önlemlerin alınmaması veya alınan tedbirlere uyulmaması nedeniyle iş kazasına maruz kalmakta veya meslek hastalığına yakalanmaktadır. İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda çalışanlar fiziksel ve psikolojik zararlar görmekte ve ayrıca ulusal ekonomi ciddi zararlar görmektedir. Bu nedenle çalışmamızda makine imalat laboratuvar ve atölyeleri incelenerek iş kazaları ve meslek hastalıkları verileri değerlendirilerek sektör analiz edilmiştir. Makine imalat sektörü değerlendirmeleri sonucunda önleyici ve iyileştirici faaliyetler önerilmiştir.