Bilgisayar Laboratuvarlarında İş Sağlığı ve Güvenliği - Özdemir, Hatice (Laboratuvar ve Atölyelerde İş Sağlığı ve Güvenliği, 2024)
Bilgisayar laboratuvarları öğrencilerin ödev, proje, tasarım, çizim vb. çalışmalarını yürüttükleri ve bilgisayar karşısında uzun süre vakit geçirdikleri alanlardır. Üstelik yoğun kullanılan cep telefonları ve tabletlerle birlikte ekran karşısında geçirilen zaman günümüzde, hem günün her saatine yayılmış hem de uzamıştır. Bilgisayar başında sabit postürde uzun süre oturmak, devamlı ekrana odaklanmak, fare tıklaması gibi sürekli küçük kas grubunu zorlayan tekrarlı hareketler yapmak ve oturuyor olmak fiziksel, mental ve görme ile ilgili risklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Uygun tasarlanmış çalışma alanları, doğru seçilmiş ekipmanlar, dinlenme molaları, ofis egsersizleri, eğitim ve farkındalık çalışmaları kas iskelet sistemi hastalık riskini önemli ölçüde azaltabilir. Özellikle bilgisayar laboratuvarlarının tasarım ve kurulum aşamasından başlayarak ergonomik kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Öğrencilere dönem başında verilecek eğitimlerle, ekranlı araçlarla çalışmanın riskleri ve korunma yolları, doğru oturma, göz sağlığı anlatılmalıdır.