Nanopartiküllerin Tanısal Radyolojide Kullanım Alanları - Oğul, Hayri; Naldemir, İbrahim Feyyaz (Nanoteknolojinin Tıp ve Mühendislik Uygulamaları, 2024)
X ışının keşfinden bu yana geliştirilen tüm görüntüleme yöntemlerinde hedef hastaya zarar vermeden ya da en az zarar vererek en iyi görüntüyü elde edebilme çabası olmuştur. Her bir görüntüleme yönteminin kendine has çözünürlük kalitesi bulunmaktadır. Örneğin manyetik rezonans görüntülemede kontrast çözünürlüğü iyi iyi iken bilgisayarlı tomografide geometrik çözümleme öne çıkmaktadır. Görüntüleme yöntemlerinin doğasında bulunan bu gibi özelliklerin yanında tüm görüntüleme yöntemlerinde görüntünün kontrast çözünürlüğünü arttırmak daha önemlisi morfolojik değerlendirmenin ötesinde aynı zamanda fonksiyonel değerlendirme yapabilmek için kontrast madde kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren nanopartiküler teknoloji hemen tüm radyolojik inceleme yöntemlerinde görüntü kontrastını arttırmak için kullanılmaktadır. Bu bölümde nanopartiküler teknolojinin bazı görüntüleme yöntemlerinde kullanım alanlarına değinilecektir.