Egzersiz Sonrası Toparlanma - İrdam, Eyyup and Sevimli, Dilek (Spor Bilimlerinde Güncel Çalışmalar III-Güz, 2025)
Egzersiz sonrası toparlanma spor bilimcileri, antrenörler ve sporcular tarafından son yıllarda oldukça önemsenen ve araştırma konusu olmuş bir konudur. Özellikle günümüzde spor müsabakalarında performansın çok yüksek seviyelerde gerçekleştirildiği gözlenmekte ve çoğu zaman birçok branşta haftada birden fazla yüksek şiddette müsabakalar gerçekleştirilmektedir. Yüksek şiddetlerde gerçekleşen bu antrenman ve müsabakalar zinciri, sporcularda sonrasında kas hasarlarına sebebiyet vermektedir. Müsabakaların sporcularda fizyolojik, psikolojik etkiler yarattığı, bununla beraber bu etkenlerin sporcu performansını olumsuz etkilediği ve bu etkinin birkaç dakikadan birkaç haftaya kadar etkili olabileceği bilinmektedir. Bu etkilerin en aza indirilebilmesi için farklı toparlanma yöntemleri ve etkileri incelenmiştir.Geleneksel yöntemlerin dışında günümüzde foam roller, kinezyo bantlama, elektromyostimulasyon, ultrason, hiperbarik oksijen terapisi gibi yöntemlerde literatürde yerini almıştır. Bu çalışmalara ek olarak soğuk ile sıcak su uygulaması, su ile aktif toparlanma ve aktif toparlanma ile masaj gibi komplex yöntemler son yıllarda sıkça çalışılmaya başlanmış, sporcu performansına olumlu katkılar sunabileceği kanısı oluşmuş ama daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştır. Makalemizde farklı toparlanma yöntemleri ve etkileri araştırılmış, komplex çalışmalarda alınan sonuçlar değerlendirilmiş ve özellikle aktif toparlanma, pasif toparlanma ve son yıllarda oldukça popüler olan foam roller uygulamalarının toparlanma üzerine etkileri incelenmiştir.