Herediter Geçişli Sendromlar - Baylan, Burhan; İnce, Mustafa Esat (Ürolojide Sendromlar, 2023)
Ürolojide herediter geçişli sendromlar, yalnızca genetik ve sistemik özellikleriyle değil, aynı zamanda oluşturdukları üriner sistem anomalileri, gonadal disfonksiyonlar ve tümör yatkınlıkları ile de önem taşımaktadır. Bu sendromların tanınması, hem ürolojik cerrahi planlamasında hem de uzun dönem izlemde kritik rol oynar. Prader–Willi sendromunda hipogonadizm, Bardet–Biedl sendromunda renal malformasyon ve böbrek yetmezliği, Noonan sendromunda genital anomaliler, XYY sendromunda üreme fonksiyonları ile ilişkili değişiklikler ve Beckwith–Wiedemann sendromunda özellikle Wilms tümörü riski ürolojik açıdan dikkatle izlenmesi gereken durumlardır. Bu bölümde söz konusu herediter sendromların ürolojik yönleri ele alınacaktır.