Aile Planlaması Yöntemleri ve Cinsel Sağlık - Şahin, Sevil; İlkin Aydın, Emine (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Üreme sağlığı ve cinsel sağlık temel insanı haklardandır. Üreme sağlığı/cinsel sağlık kapsamında dünyada ve Türkiye’de toplum sağlığı için birçok hizmet sunulmaktadır. Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım, aile planlaması ve infertilite danışmanlığı bu hizmetlerden bazılarıdır. Aile planlaması yöntemleri üreme sağlığı/cinsel sağlık kapsamında ön plana çıkmaktadır. Bireylerin/çiftlerin aile planlaması yöntemi seçimini, yaş, ekonomik durum, eğitim seviyesi gibi birçok faktör etkilemektedir. Modern ve geleneksel aile planlaması yöntemlerin cinsel yaşam üzerinde etkisi bulunmaktadır. Deprem, salgın hastalıklar gibi olağanüstü koşullarda da aile planlaması hizmetlerinin devamlılığının sağlanması gerekmektedir. Bu nedenle, aile planlaması ve cinsel sağlık danışmanlığı sırasında hemşirelere önemli görevler düşmektedir. Bu bölüm kapsamında aile planlaması yöntemlerinin cinsel sağlık üzerine etkisi literatür doğrultusunda tartışılmıştır.