Doğum Sonu Dönem ve Cinsel Sağlık - Daştan Yılmaz, Ayşe; Yeşilçiçek Çalık, Kıymet (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Cinsel sağlık kadın hayatının her aşamasının önemli bir parçası olup fiziksel, psikolojik, sosyal, kültürel ve hormonal olmak üzere birçok faktörden etkilenmektedir. Gebelik ve doğum süreçlerine ek olarak doğumun şekli, emzirme, epizyotomi, postpartum depresyon, kültür ve inanışlar gibi faktörler kadının doğum sonu dönemde disparoni, vajinal kuruluk, cinsel istekte azalma, uyarılma ve orgazm bozukluğu gibi cinsel işlev bozukluklarının artmasına neden olabilmektedir. Bu sorunlar kadının yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden doğum sonu dönemde cinsel sağlığı etkileyen faktörlerin bilinmesi, bu doğrultuda eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi gerekmektedir. Hemşirelerin cinsel sağlık danışmanlığında yeterli donanıma sahip olmaları, kanıta dayalı uygulamaları bilmeleri ve bu konuda kullanılan modelleri uygulamaya geçirmeleri ile cinsel sağlık sorunlarının görülme sıklığı azalabilir.