Cinsel Sağlığın Değerlendirilmesi ve Model Kullanımı - Kaplan, Sena; Peksoy Kaya, Sibel (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Cinsellik, yaşamın ve sağlığın önemli bir parçasıdır. Cinsellik temel insani ihtiyaçlar arasında yer almaktadır. Cinsel yaşam ve fonksiyonlar, yaşam döngüsünde birçok faktörden etkilenebilmektedir. Cinsel yaşamla ilgili sorunlarla sık karşılaşılmakta, bununla birlikte sağlık profesyonelleri tarafından cinsel sorunlar yeterince değerlendirilememektedir. Bireylerin sağlıklı bir şekilde cinsel yaşamlarını sürdürebilmeleri için, sağlık profesyonelleri cinsel sağlığı etkileyebilecek durumları fark edebilmeli, cinsel sorunları belirleyebilmeli ve çözüm üretebilmelidir. Bu bölümde kadınlar ve erkeklerde cinsel sağlığın değerlendirilmesi, cinsel sağlığın değerlendirilmesinde kullanılan modeller ve cinsel sağlık danışmanlığında hemşirenin rolüne yer verilmiştir.