Periodontitis ve Romatoid Artrit - Bıyıkoğlu, Başak; Tekin, Tümer (Güncel Periodontoloji Çalışmaları III (Bahar), 2024)
Periodontal hastalıklar patojenlere karşı lokal ve sistemik konak cevabın değişmesiyle bazı sistemik hastalıkları etkilerler. Bu değişimin sistemik hastalıklar üzerinde olumsuz etkileri olabileceği gibi, bazı sistemik hastalıkların da periodontal hastalıklar üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Romatoid artrit(RA) ve periodontitis arasındaki ilişki altlarında yatan yıkıcı mekanizmaların benzerliği nedeniyle 50 yılı aşkındır üzerinde çalışmalar yapılan bir konudur. Periodontitis ve RA kronik seyirli enflamatuvar hastalıklardır. Her iki hastalıkta da sitokin ve matris metalloproteinazların salınımını sağlayan enflamatuvar hücrelerin faaliyetiyle sert ve yumuşak doku kaybı meydana gelmektedir. RA, enflamatuvar süreçlere ek olarak tedavide kullanılan ilaçlar yoluyla periodontal dokular üzerinde etkili olabilmektedir. Periodontitis tedavisi de RA' nın klinik seyri üzerinde olumlu etkide bulunarak hastaların iyileşmesine yardımcı olabilir. Periodontitisin oluşturduğu sistemik etkilerin RA'nın sistemik bulgularını etkileme riskinden korunabilmeleri için RA hastalarının periodontal sağlığına dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır. Periodontal diseases affect some systemic diseases by changing the local and systemic host response to pathogens. While this change may have negative effects on systemic diseases, some systemic diseases may also have negative effects on periodontal disesases. The relationship between rheumatoid arthritis (RA) and periodontitis is a subject that has been studied for more than 50 years due to the similarity of their underlying destructive mechanisms. Periodontitis and RA are inflammatory diseases with a chronic course. In both diseases, hard and soft tissue loss occurs due to the action of inflammatory cells that release cytokines and matrix metalloproteinases. In addition to inflammatory processes, RA can have an effect on periodontal tissues through the drugs used in treatment.Periodontitis treatment may also have a positive effect on the clinical course of RA and help patients recover. It is of great importance for RA patients to pay attention to their periodontal health in order to be protected from the risk of the systemic effects of periodontitis affecting the systemic findings of RA.