Plexsus Lumbosacralis - Bağcı Uzun, Gökçe (Anatomiye Güncel Bakış II, 2024)
Plexsus lumbosacralis; torakal 12, lumbal 1-5, sacral 1-4 sipinal sinirlerin ramus ventralis bölümleri birleşmesinden oluşur. Pleksus sacralis ve pleksus lumbalis olmak üzere iki bölümü vardır. Pleksus lumbalis’in dalları: rami muscularis, n. iliohypogastricus, n. ilioinguinalis, n. genitofemoralis, n. obturatorius, n. cutaneus femoris lateralis, n. femoralis, n. obturatorius accessorius’dur. Plexus sacralis’ten insan vücudunun en kalın siniri olan, n. ischiadicus ayrılmaktadır. Pleksus sacralis’ten ayrılan dallar: n. gluteus superior, n. gluteus inferior, n. musculi piriformis, n. musculi obturatorii interni, n. musculi quadrati femoris, n. cutaneus femoris posterior, n. ischiadicus’dur. Plexus lumbosacralis’in varyasyonları çoktur. Çok önemli sinirleri barındırmasından dolayı klinik önemi büyüktür. N. ishiadicus, gluteal bölgenin kas içi enjeksiyonlarda gluteal bölgede bulunmasından dolayı etkilenmektedir. Yanlış yapılan enjeksiyon sinirin etkilenmesine bağlı olarak felçler görülebilmektedir.