Göz (Oculus) - Bedre Duygu, Özden (Anatomiye Güncel Bakış II, 2024)
Görme organı olan göz, sağ ve sol tarafta orbita adı verilen göz çukurlarında bulunan bir çift duyu organıdır. Göz ile ilgili bölümler; orbita, gözün yardımcı oluşumları, bulbus oculi, görme yolları ve görme ile ilgili refleksler olarak beş kısımda incelenebilir. Orbita; göz küresi ve ilgili yapıları çevreleyen, burnun her iki tarafında bulunan kafatası kemiklerinin meydana getirdiği iki adet çukurdur. Gözün yardımcı oluşumları; periorbita, corpus adiposum orbitae, vagina bulbi, supercilium, cilia ve palpebrae’dır. Bulbus oculi; orbital yağ dokusuna gömülü olarak sağ ve sol orbita’ya yerleşen görme duyusunun periferik organıdır. Bulbus oculi dıştan içe doğru tunica fibrosa bulbi, tunica vasculosa bulbi ve tunica interna bulbi olarak üç tabakadan oluşur. N. opticus, bu üç tabakayı deler. Işık; cornea, humor aquosus, lens ve corpus vitreum’dan kırılarak geçer ve macula lutea üzerine düşer. Göze gelen ışık, göz küresindeki ışığı kıran yapılarca kırıldıktan sonra retinadaki basil ve koni fotoreseptör hücreleri tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür. Bu sinyaller, görme yolunun 1. nöronu olan bipolar hücrelere aktarılır. Bipolar hücreler arasında yer alan horizontal ve amacrine hücreler, internöron olup bu hücreler arasındaki integrasyonu sağlar. Buradan sonra sinyaller, görme yolunun 2. nöronu olan multipolar ganglion hücrelerine iletilir. Multipolar ganglion hücrelerinin aksonları n. opticus’u oluşturur. Göze ışık tutulduğunda gözün pupilla’sının daralması direkt, eş zamanlı diğer göz pupilla’sının da daralması indirekt ışık refleksi olarak tanımlanır. The eye is organ of vision and it is located in orbita on the right and left sides. Eye related sections are orbita, auxiliary structures of the eye, ocular bulb, visual pathways and visual reflexes. Orbita is two pits formed by the skull bones on both sides of the nose, surrounding the globe and related structures. Auxiliary structures of the eye are periorbita, orbital fat body, vagina bulbi, supercilium, cilia and palpebrae. Bulbus oculi is peripheral organ of the sense of vision that is embedded in the orbital fat tissue on the right and left orbits. Ocular bulb consists of three layers which are tunica fibrosa bulbi, tunica vasculosa bulbi and tunica interna bulbi. N. opticus pierces these three layers. Light breaks through the cornea, aqueosus humor, lens, corpus vitreum and it reaches the macula lutea. Light is converted into electrical signals in the rod and cone photoreceptors in the retina. These signals are transmitted to the bipolar neuron which is the first neuron of the visual pathway. Horizontal and amacrine cells which are located between bipolar cells provide integration. After that, the signals are transmitted to the multipolar neuron that is second neuron of the visual pathway. Axons of multipolar ganglion cells creates the optic nerve. When the light is put into the eye, constriction of the pupil of ipsilateral eye is defined as a direct light reflex and the simultaneous narrowing of the pupil of the contralateral eye is defined as an indirect light reflex.