Doğum Uygulamalarının Eğitiminde Simülasyon Kullanımı - Yılmaz Koçak, Mine; Atçeken, Hanife (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VII (Bahar), 2024)
Günümüzde tıp ve sağlık alanının gelişmesinde teknoloji önemli bir yere sahiptir. Bu teknolojik uygulamalardan biri olan simülasyonun kullanımı son yıllarda artış göstermektedir. Simülasyon, gerçekte var olan tüm olası durumları canlandırabilen, katılımcının gerçeğe uygun şekilde cevap verebileceği kaliteli bir ortam sağlamaktadır. Doğum hizmetinde simülasyon kullanımına yönelik yazılan senaryolar ile gerçekçi doğum ortamı ve tıbbi ekipmanlar oluşturulmakta ve öğrencilere/sağlık profesyonellerine gebeye, yenidoğana nasıl bakım vereceği ve hangi girişimlerde bulunabileceği öğretilmektedir. Sağlık alanında ileri teknolojileri içeren, annenin pelvik tabanını modellendiren yüksek gerçeklikli simülatörler yaygın olarak kullanılmaktadır. Obstetri ve jinekoloji de standart doğum, aletli doğum, preeklempsi-eklempsi, postpartum kanamalar, omuz distozisi, fetal malprezentasyonlarda ve amniyotik sıvı embolisine yönelik bilgi ve becerilerin gelişmesinde simülasyon üzerinde verilen eğitimlerden faydalanılmaktadır.